top of page
IMG_5516_edited_edited.jpg

Vibrogyms Hälsoeffekter

Hälsoeffekter: Bild

Vibrogym har många 

goda hälsoeffekter

Nedan finner du några kopplade till olika hälsotillstånd:

Hälsoeffekter: Om
57824F8F-23BB-4E82-BF62-35E34684F0C3_edited_edited.jpg

Artros

Smärtlindring vid artros

Det gör ofta ont att träna vid artros, med Vibrationsträning kan man få igång träningen på ett skonsamt sätt och ger ofta en direkt smärtlindring. När du utför övningar använder du enbart din egen kroppsvikt som motstånd. Lederna belastas inte vilket gör de med smärta kan träna på plattan. ​Vid varje liten muskelsammandragning - som sker 30 gånger/sekund - pumpas blod igenom muskulaturen vilket vidgar kärlen och avlastar hjärtat. Genom träningen ökar även kroppens smärta hormon, endorfin, och musklerna slappnar av vilket kan ge smärtlindring. Personer med smärta i bland annat nacke, axlar, rygg, höft eller knän kan därigenom rehabilitera sig betydligt snabbare.

Smärt Hormonet Endorfin och lyckohormonet Serotonin ökar.
All träning har positiv effekt på kroppens hormoner men forskning visar att med Vibrationsträning så ökar smärt hormonet Endorfin, lyckohormonet Serotonin och kroppens tillväxthormon drastiskt på bara 25 minuter. Vilket innebär att träningen ger dig minskad smärta, gör dig glad och positiv och påskyndar cellernas läkeprocess.

Vibrogyms 6 veckors Hälsoboost
Hälsoeffekter: Om
C5E850B4-0E1D-42DD-9277-B8AE84AD3306_edited_edited.jpg

Balans och koordination

De snabba reflexerna stimulerar nerverna mellan muskel och hjärna och särskilda receptorer som förbättrar din kroppsuppfattning vilket ger ökad balans och koordination. Den intensiva nervstimulansen förbättrar balans och koordinationsförmåga. Genom den kraftiga cirkulationsökningen och genom att musklerna uppnår en unik avslappnings effekt.  Du aktiverar även "motoriska enheter" som gör musklerna beredda att arbeta.​ 


Hälsoeffekter: Om
IMG_0798_edited.jpg

Benskörhet

Vibrogym stärker ditt skelett och motverkar benskörhet (Osteoporos)

Visste du att 50% av alla kvinnor och 30% av alla män i Norden utvecklar benskörhet pga för lite D-Vitamin vilket beror på för lite solljus, och att många, främst äldre, dör pga detta!? 

Om du har benskörhet så är det dels viktigt att stärka ditt skelettet och dels viktigt att du tränar muskler och nerver så att du hinner reagera och sätta ner foten och undvika att trilla och bryta lårbenshalsen om du snubblar. Studier har visat att vibrogymträningen har god effekt på tillväxt av  av bentäthet och motverkar därmed benskörhet.

Vibrogym gör att du mycket enkelt och skonsamt kan bygga upp din styrka och stabilitet, balans och koordination utan att belasta lederna - till skillnad från när du tränar med vikter - vilket är avgörande om man har benskörhet.

Hälsoeffekter: Om
IMG_6242_edited_edited.jpg

Bäckenbotten

Vibrogym stärker bäckenbotten

Att träna bäckenbotten, den inre magmuskulaturen och ryggen är det absolut viktigaste efter graviditet. Ovanstående muskler har blivit tungt belastade under både graviditet och förlossning varav de blivit uttänjda och svaga.

En svag bäckenbotten kan bland annat leda till urininkontinens, längre återhämtningsperiod och i lite mer sällsynta fall även framfall. Svaga inre magmuskler kan bland annat leda till att magens delning inte växer ihop som den ska, hela kroppen fortsätter vara instabil, skaderisker blir större och återhämtningsperioden efter graviditeten blir längre.

En svag rygg är nästan oundvikligt (utan träning) och kan ge problem som diskbråck, låsningar, huvudvärk och allmän ryggvärk

"Jag mår bättre än någonsin, trots att jag snart fyller 60. Jag är både piggare och gladare. Jag hade tidigare väldigt ont i knä, höfter, axlar och händer. Men detta är i princip helt borta nu.

Har blivit mycket starkare, speciellt i magen och bäckenbotten. Alla kvinnor som fött några barn vet hur lätt det är att drabbas av svårigheter att hålla urinen, speciellt vid ansträngning. Detta har verkligen förbättrats" /Yvonne

Hälsoeffekter: Om
Red Cells_edited.jpg

Cirkulation

Normaliserar blodtrycket

När musklerna arbetar ökar cirkulationen markant och förbättrar alla organens funktioner (syre och näring) och ger smärtlindring. Dessutom vidgas kärlen av trycket i musklerna vilket underlättar för hjärta och normaliserar blodtrycket. Vibrogymträningen får musklerna att arbeta via reflex 30 till 50 gånger per sekund. De snabba muskel sammandragningarna ger dramatiskt ökad blodcirkulation. Även den djupgående massagen med Vibrogym ger kraftigt ökad cirkulation. Det ökade flödet vidgar kärlen vilket i sin tur gör det lättare för hjärtat att pumpa ut blod i kroppen (minskat blodtryck).

Efter 4 veckor hade min vilopuls gått ner ifrån 74 slag i min till 62 slag i min.

Efter 6 veckor med hälsoresan kunde jag sänka 25 mg av min blodtrycksmedicinering. Mår så mkt bättre, orkar mer och träningen är otroligt effektiv på hela kroppen på 25 minuter.  Så glad att jag gjorde denna hälsosatsning på mig själv.”

Susanne Petersén

Hälsoeffekter: Om
IMG_6238_edited.jpg

Fettförbränning

Vibrationsträning bränner mer fett än någon annan träningsform. Träningen ökar ämnesomsättningen dramatiskt genom att alla typer av muskelfibrer arbetar jämfört med vad du kan åstadkomma med viljan när du lyfter vikter. Detta slår på en ”strömbrytare” i cellerna som ökar din ämnesomsättning till nivåer som är svårt att uppnå med någon annan träning. Förbränningen är påslagen upp till 48 timmar efter ett pass.

Vibrogym är så kallad HIIT träning - högintensiv intervallträning - som trots namnet, är skonsam för lederna och alla kan använda. Forskning visar att Vibrogym ökar din ämnesomsättning dramatiskt genom att aktivera långt fler muskelfibrer via reflex jämfört med vad du med viljan kan åstadkomma när du lyfter vikter. Du kommer åt 95-98% av alla typer av muskelfibrer - de långsamma, de snabba och även de extremt snabba vita fibrerna som annars bara används vid "fight and flight" situationer. Plattans vibrationer sker med en kraft som kallas accelerationskraft (G-kraft). På lägsta effekt arbetar musklerna mot kraften 1,8 G, med 30 sammandragningar per sekund. Detta aktiverar en helt ny nivå av ökad förbränning i cellernas mitokondrier (energiverk) vilket leder till att både underhudsfett och det skadliga viscerala fettet runt organen förbränns som energi. Så det är inte hur tungt och länge du tränar utan intensiteten i träningen som ger de fantastiska resultaten.

Det är också därför celebriteter som Madonna, Naomi Cambell och George Clooney älskar denna träningsform.

Hälsoeffekter: Om
Scarred Leg_edited.jpg

Celluliter & Hud

Glow, bättre hud och lyster i ögonen
och mindre celluliter
Kost, träning och hud är intimt sammanhängande.

Vibrigym minskar celluliter och ger vackrare hud
Förbränningen av fett, cirkulationen (syre och näring) och lymfdränaget (får bort slagg) ökar både genom träning och massage på plattan.  Även kollagen ökar vilket sammantaget reducerar celluliter och ger en livfull fräsch ton i huden. Metoden har fått pris inom kosmetik industrin i Paris för effekten på celluliter och fettförbränning


En studie som gjordes 2004 utförs av forskare vid SANDERM Professional Clinic för Hudsjukdom och Allergologi påvisade att användning av vibrationsplatta kan minska celluliter.  Deltagarna utförde fyra övningar i ca 8-13 minuter på en vibrationsplatta två till tre gånger i veckan. De uppnådde 25,7 procents minskning av celluliter på lår och skinkor.

Hälsoeffekter: Om
IMG_6243_edited_edited_edited.jpg

Immunförsvar

Vetenskapliga studier bekräftar att träning med Vibrogym ger kraftigt ökad blodcirkulation och lymfdränage och förbättrar ditt immunförsvar vilket ger dig bättre motståndskraft mot infektioner av bl.a. virus.

Vibrationsträning får musklerna att arbeta via reflex 30 till 40 gånger per sekund. De snabba muskel sammandragningarna ger en ökad blodcirkulation och lymfdränage i hela kroppen.  Hela kroppens hälsotillstånd är beroende av rikligt flöde av blod för att leverera syre och näringsämnen till cellerna och återflöde av venöst blod och lymfa för att föra ut slagg och toxiner. Eftersom lymfsystemet inte har någon pump beror lymfans rörelse på de omgivande musklernas sammandragningar.

Vad är lymfa?

Vårdguiden skriver: ”Lymfsystemet är viktigt för att kroppen ska kunna försvara sig mot infektioner av olika slag. Systemet består dels av så kallade lymfatiska organ vilka bildar speciella celler som deltar i försvaret mot infektioner, dels av ett nätverk av lymfkärl som transporterar en vätska som kallas lymfa. Det avlägsnar gamla, skadade eller främmande celler, till exempel gamla röda blodkroppar eller tumörceller Lymfkärl och lymfkörtlar finns placerade i hela kroppen. I detta system mognar antikroppar och vita blodkroppar, båda två utgör del av immunförsvaret. Lymfkörtlarna fungerar också som filter som fångar upp, och sedan eliminerar, virus och bakterier, så ren lymfa kan fortsätta vidare i systemet.

https://kurera.se/lymfan-det-bortglomda-systemet/...

Hälsoeffekter: Om
D73FC606-8737-47D9-B034-25768108D1F4_edited_edited.jpg

Knä och ryggproblem

Vibrogym är idealiskt för rehabilitering?

Vibrationsplattor används av läkare och sjukgymnaster världen över.

Metoden är idealisk för att aktivera muskler utan att belasta lederna och samtidigt uppnå en kraftig cirkulationsökning. Med Vibrationsträning  kan många problem i exempelvis rygg och nacke  tränas bort skonsamt och ger en ökad livskvalitet genom lindrad smärta, starkare muskler, bättre balans och ökad rörlighet.  Studier visar att de djupa ryggmusklerna multifiderna aktiveras effektivt genom att bara stå på plattan. Dessa viktiga muskler håller ihop diskarna och är svåra att träna på traditionellt sätt, otränade ryggmuskler är ofta en orsak till ryggbesvär. Vid vanlig viktträning belastas rygg och leder. Vid skada kan man bara använda små vikter vilket gör att musklerna tar lång tid att bygga upp och rehabiliteringen kan vara långvarig.


Vid Vibrogymträning använder du bara den egna kroppsvikten som motstånd. Då vibrationerna endast är 2 mm på låg effekt så belastas inte lederna. Eftersom musklerna arbetar dynamiskt genom reflex kan övningar även göras statiskt, t.ex. stärks djupt liggande ryggmuskler som håller ihop diskarna bara genom att stå still i en knäböj på plattan. Vid varje liten muskelsammandragning - som sker 30 gånger/sekund - pumpas blod igenom muskulaturen vilket vidgar kärlen och avlastar hjärtat. Genom träningen ökar även kroppens smärthormon, endorfin, och musklerna slappnar av vilket kan ge smärtlindring. Personer med smärta i bland annat nacke, axlar, rygg, höft eller knän kan därigenom rehabilitera sig betydligt snabbare. 


"Efter bara 6 veckor var jag 9 kg lättare med 12 cm minskat midjemått, hade ny muskelstyrka och energi och var för första gången på länge smärtfri i knä och rygg! /Niklas

Hälsoeffekter: Om
I had such a great time shooting with Ebba_edited.jpg

Neuromuskulära sjukdomar

Genom att träningen sker via reflex kan även personer med neuromuskulära sjukdomar träna. Goda resultat har visats på bl.a. ökad styrka, balans och minskad spasticitet hos personer med MS, Parkinson och Cerebral Pares.

Hälsoeffekter: Om
3C2E2569-43DD-4A51-893A-C94FFF4972D9_edited_edited.jpg

Rörlighet

Stretching på plattan, ökar rörligheten dramatiskt.

Vibrationsträning är ett mycket effektivt sätt att öka stabilitet, rörlighet, balans och styrka. Stretching på plattan, ökar rörligheten dramatiskt. Genom den kraftiga cirkulationsökningen och genom att musklerna uppnår en unik avslappnings effekter vid stretching på plattan, ökas rörligheten dramatiskt.

Hälsoeffekter: Om
97EC38F5-B444-4E59-8FC3-516B157C6D46_edited.jpg

Smärtlindring

Vid varje liten muskelsammandragning - som sker 30 gånger/sekund - pumpas blod igenom muskulaturen vilket vidgar kärlen och avlastar hjärtat. Genom träningen ökar även kroppens smärtahormon, endorfin, och musklerna slappnar av vilket kan ge smärtlindring. Personer med smärta i bland annat nacke, axlar, rygg, höft eller knän kan därigenom rehabilitera sig betydligt snabbare.

All träning har positiv effekt på kroppens hormoner men forskning visar att med Vibrationsträning så ökar smärthormonet Endorfin, lyckohormonet Serotonin och kroppens tillväxthormon drastiskt på bara 25 minuter. Vilket innebär att träningen ger dig minskad smärta, gör dig glad och positiv och påskyndar cellernas läkeprocess.

Hälsoeffekter: Om

Värken i kroppen försvann på 6 veckor!

"Jag har haft fibromyalgi sedan 20-årsåldern och inte orkat göra någonting. Jag har sovit dåligt och haft värk i hela kroppen. Med ändrad kost och Vibrationsträning så försvann min värk på 6 veckor"

Hälsoeffekter: Om
Hälsoeffekter: Om
FD59F144-D21A-43BC-B14A-4AFC20DD3CC1 2.jpg

Styrka & muskler

Du bygger enkelt och skonsamt upp din styrka

Vibrationsträning är i särklass den effektivaste och skonsammaste träningsformen som finns idag. Med PT träning i mindre grupper får du hjälp med att hitta rätt positioner, rätt belastning och skapa balans i kroppen vilket leder till snabba resultat. 

Nästan 100% av muskelfibrerna aktiveras. Den vibrerande plattan skapar instabilitet vilket kroppen automatiskt kompenserar genom snabba reflexer. Musklerna tvingas att arbeta med hög intensitet 30-40 gånger per sekund. Nästan 100% av muskelfibrerna aktiveras till skillnad mot när du lyfter vikter med viljan på gymmet (30-60%). Detta gör träningen mer effektiv än traditionell träning. Ett pass på 25 minuter är därför jämförbart med timmar på gymmet.

"Jag var ganska vältränad när jag började på Vibrogym för några månader sedan, men har på denna korta tid blivit så otroligt mycket starkare och minskat 8-10 cm i omfång.

Jag har verkligen tightat till och format om min kropp"

Suzanne  Ohlin

IMG_0018_edited.jpg

Styrka & Muskler

Evas sammanfattning av ett år på Vibrogym:

”Jag har blivit mycket starkare och mer uthållig, fått mer muskler, mindre fett, glad är jag och mycket energi har jag”

Eva Blomqvist, en ”Superkvinna” som tränar på Vibrogym.

Vem vill inte vara i denna toppform när du är 70 år


Eva sa ”Jag fick beröm av min sjukgymnast, han tycker jag är i bra form” 

Ja fattas bara:-)

Hälsoeffekter: Om

Sömnproblem

Du sänker stresshormonet kortisol vilket ger en avslappnad kropp som i sin tur bidrar bland annat till förbättrad sömn och att det är lättare att gå ner i vikt.

Tredje veckan hände det något i kroppen. Jag började sova jättebra, inga nattliga svettningar som man kan ha i min ålder. Började känna mig mycket gladare och starkare. Sååå härligt!! Fjärde vecka blev känslan ännu starkare JAG MÅR SÅ BRA.

Önskar att alla ska få känna detta och må så bra. Christina Thulin Ackeryd

Hälsoeffekter: Om
IMG_6235_edited.jpg

Utbrändhet

Snabbare återhämtning efter utbrändhet. 
Lyckohormonet Serotonin ökar.

All träning har positiv effekt på kroppens hormoner men forskning visar att med Vibrationsträning så ökar smärt hormonet Endorfin, lyckohormonet Serotonin och kroppens tillväxthormon drastiskt på bara 25 minuter. Vilket innebär att träningen ger dig minskad smärta, gör dig glad och positiv och påskyndar cellernas läkeprocess.

Hälsoeffekter: Om
bottom of page